KUNGÄLVSPOSTEN
tisdag, 1 december 2009

Norsk musikalstjärna förgyller årets revy

Hon gör stor succé i en av huvudrollerna i musikalen Cats på Chat noir i Oslo – och till våren väntar en norsk schlagershow. Men däremellan ska 28-åriga sångerskan Reidun Saether förgylla Kungälvsrevyn i föreställningen Mitt i smeten.

Nyårsrevyns premiär på trettondedagsafton i Mimers hus nästa år blir jubileumsföreställning. Det blir tionde nyårsrevyn sedan starten 2001.
– Verkligen roligt att vi har etablerat revyn här på västkusten, säger revyveteranen Sune Ericson.
Sune och Anders ”Läsar-Anders” Johansson har varit med i alla revyerna, som i många år leddes av framlidne legendaren Nisse Lundberg.
Tolv föreställningar är inbokade. Repetitionerna pågår för fullt i Kungälvsrevyns hyrlokaler på Filaregatan.

Skratten ekar
När Kungälvs-Posten hälsar på ekar skratten och musiktexterna testas med skönsång. Just musiken har blivit ett signum för revyn. Tidigare rock- och dansbandskungen Gert Lengstrand från Ytterby har medverkat på scen och med specialskrivna låtar till ensemblen. Det blir även någon Gert-skriven låt i Mitt i smeten.
Men den stora sångstjärnan är givetvis musikalartisten Reidun Saether, 29 år om några dagar. Hon charmade revybesökarna redan i årets revy.
Reidun har sin kärlek i Kungälvsmusikern och revyns kapellmästare Dan Lindén. Tillsammans gör de mycket frilansuppträdande i Norge och Sverige. Speciellt har de haft framgång med sitt nordiska konsertprogram Möte i Bohuslän.
– Det är kjempegott att komma hem till Kungälv och träffa revykompisarna, säger Reidun, som just nu spelar i musikalen Cats i Oslo.
Reidun avslöjar också att hon fått en förfrågan att vara med i en stor norsk schlagersatsning i en showturné.

Kring tevesoffan
Kungälvsrevyn satsar mycket på musik. Men så har de också allsångsledarna från Strandverket i Marstrand, Putte Hedin och Peter Linde, med på scenen.
– Äh, Reidun får står för det seriösa och kvalitén. Vi fyller bara på, säger Peter.
Skratt garanteras. I första akten kommer det mesta att utspela sig kring tevesoffan. Därutav revynamnet Mitt i smeten. I andra akten blir det traditionell nummerrevy.
– Visst kommer lokala händelser att häcklas. Inte minst av Anders Johansson. Han hinner med mycket på fem minuter…, säger Putte Hedin.
Det flesta sketcherna har revygänget skrivit själva, men det finns också några inköpta, bland annat från revymakaren och författaren Andreas T Olsson från Uddevalla.

5 januari är det alltså premiär på Mimers hus och Kungälvsrevyn hoppas givetvis på att alla 343 platserna då är besatta.

Kjellåke Dahlin
kjellake.dahlin@otv.se
031-86 84 19