Kungälvsrevyn för arvet vidare
BETYG : 4/5

Sven Arne Hag
fredag, 9 januari 2009

På trettondagsafton hade Kungälvsrevyn premiär, för första gången utan sin skapare Nisse Lundberg. Hans minne hedras med en härlig föreställning fylld av både humor och bra musik.

Norskfödda Reidun Saether har vi lärt känna som en säker musikalsångerska men här får hon också visa på en komisk förmåga utöver det vanliga. Maken Dan Lindén har som kapellmästare satt revyns musikaliska ribba högt genom åren men med Reiduns inträde på scenen höjs den ytterligare några snäpp och har också dragit med sig flera av övriga aktörer. Inte minst Peter Linde fick visa att han är en riktigt habil sångare som kompletterade Reidun utmärkt i flera nummer.
Men en nyårsrevy ska ju främst bestå av humor och parodi och den varan finns det gott om, dessutom inte onödigt mycket under bältet. Den bristande äldrevården fick sig rejäla slängar i en drastisk jämförelse med fångvården och inte minst i den härliga Mamma Mia-parodin för äldre som Gert Lengstrand skrivit.
Med Dan Lindén som en trovärdig Robert Wells - inte minst vid pianot - under Rhapsody in rocks regnbemängda besök på Marstrand parodierades såväl Carola som Tito Beltran, där inte minst den senares intresse för massage av unga flickor fick en festlig belysning.

Politikersandlåda
Våra mest kända partiledare har en gång också suttit i en sandlåda och här får de visa att de var fullfjädrade redan då. I en egen liten låda fanns också kommunalrådet Anders Holmensköld, som inte fick vara med de andra men ändå fick sig några slängar.
För driften med lokala företeelser står annars, som vanligt, Anders ”Veckans Anders” Johansson och det gäller att spetsa öronen för att hänga med i alla hans vitsigheter även om han lärt sig att ge lite utrymme för eftertanke. Faktiskt riktigt kul i år.
Återvändare efter några års uppehåll är Fredrik Mebius, som tillför ett drastiskt agerande i flera av numren och Ingegerd Melin är en klippa som klarar att vara såväl utsliten åldring som bedagad primadonna i full utstyrsel. Unge Christoffer Lundberg skriver och framför egna texter med humor och eftertanke.
Nisse Lundbergs gamle partner Sune Ericson får kanske inte lika mycket utrymme för sina gubbar i år medan Putte Hedin, Camilla Carbe och Annelie Lundberg finns med på många håll. Så visst lever arvet efter revypappan Nisse vidare och Kungälvsbor kan säkert glädja sig åt en bra revy även kommande år. För detta borgar inte minst att man har så många egna textskrivare.