Revykungen Nisse Lundberg har tystnat

Niklas Ohlson
niklas.ohlson@kungalvsposten.se
0303-20 68 22
fredag, 28 november 2008

Revypappan Nisse Lundberg är död. Han gick bort förra fredagen efter en längre tids sjukdom, 50 år gammal.
– Vi kommer att dedikera 2009 års revy till honom, säger Jimmy Lundberg, son och arvtagare i Kungälvsrevyn.

Han kom ursprungligen från Malmbäck utanför Nässjö, där han satte upp 18 revyer. Nisse Lundberg slog sig ner i Kungälv 2001 och startade upp Kungälvsrevyn, som blivit en av de största i Västsverige.
– Pappa var en stark kraft i Kungälvsrevyn. Det var han som skrev manus och regisserade. Han var eldsjälen och ingen annan släpptes in, berättar Jimmy Lundberg.
Nisse Lundberg hann göra åtta revyer i Kungälv. Den nionde har premiär i trettonhelgen 2009.
– Ett par grejer är hans idéer, som vi har bearbetat. Annars är det den första Kungälvsrevyn han inte är inblandad i. Nisses före detta fru Tina har tagit över regin och vi har en manusgrupp. Det krävs tio personer att göra hans jobb.
Nisse Lundberg drabbades vid 38 års ålder av sjukdomen Parkinson. Den blev också hans jobb, när han åkte runt och föreläste om sjukdomen.

– Han gjorde det med humorn som vapen. Även där ville han roa folk.
– Nisse levde för teatern. Där hade han sina vänner och sitt umgänge. Han var sämre på att sköta sig själv. Hans sjukdom krävde att han tog mer tid för sin hälsa.
Nisse Lundberg var med i förra vinterns Kungälvsrevy. I april stod han på scen för sista gången, då hemma i Nässjö. Strax efter det framträdandet åkte han in på sjukhus, där han vistades mesta tiden fram till sin död.
– Vi ska göra en fantastiskt bra revy utan honom. Han kommer att hyllas på något sätt, men inte sorgsamt, utan roligt.
Nisse Lundberg sörjs av barnen Christoffer, Jessica och Jimmy, exfrun Tina, föräldrarna Nils och Maj, samt systern Maria – och av Kungälvs teatervärld.