Mimers hus ett lyft för revyn

Sven Arne Hag
onsdag, 5 januari 2005

Visst blev det ett lyft för Kungälvsrevyn när den nu för första gången framträdde på teatern i Mimers hus; bättre tekniska förutsättningar och rejäla ytor att röra sig på. Det senare inte minst för de fyra proffsiga dansare vilka bjöd på två separata dansnummer, som visade deras klass och drog några av kvällens längsta applåder.

I den nya omgivningen hade revygänget, med Nisse Lundberg i spetsen, bjudit till ordentligt med snygg dekor och, inledningsvis, mycket flotta kläder – sedan blev det väl mest lustigt.
Jag vet inte om det var meningen, men att låta Mimer själv, i Anders Johanssons skepnad, sprida sin visdom redan innan all publik var på plats var nog inte helt lyckat. Hur många uppfattade vad han sa när folk slamrade sig fram till bänkarna?
Men sedan tog det fart i ett pärlband av revynummer. Tidigare års temarevyer har i år ersatts av en ren nummerrevy med fest och spex för hela slanten. De båda vardags-filosoferna Johan-Albert och Sven-Anton har fått träda tillbaka något (bara ett nummer) men Nisse Lundberg och Sune Ericson fanns naturligtvis med i många andra framträdande roller och visade att gammal är äldst.

Fler förmågor
Men de får se upp, för de yngre förmågorna, som Camilla Carbe, nyförvärvet Erik Mjönes, Pernilla Hall, Malin Magnusson och Anja Markusson blir allt skickligare, för att inte tala om Ingegerd Melin, inte ung men som har rätt timing och en självklar utstrålning. Och så har vi förstås mästervitsaren Anders Johansson, som kom igen i andra halvlek med ”läsaren” där han lyfte fram det som sig i kommunen tilldragit haver, i vits efter vits som det gäller att hänga med på om man vill uppfatta allt.
Några pärlor bland revynumren är värda att lyfta fram. Resultat av det ljuva livet är en festlig kommentar till tränings-/bantningshysterin och i Ett herrans liv får sig Knutby-händelserna rejäla slängar. Och ett härligt slut på första akten bjuds i Ge mig vingar, med barnflickan flygande över församlingen. I Kungälvs medel-tidsförening kunde tydligen det mesta betraktas som antikt och höjd pensionsålder kan ju få vissa konsekvenser för flygplanspiloter.
Några nummer lite väl långt under bältet kunde väl ha fått stå över men i stort sett en nyårsrevy av god klass, som placerar Kungälv på landets revykarta.